DIETA PROSTO Z HAWAJÓW – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dieta Hawajska

Nareszcie przyszedł czas na debiutanckie menu z naszego nowego cyklu „Dieta z czterech stron świata”, który opisywaliśmy w ostatnim z artykułów. Pierwszą kulinarną podróż postanowiliśmy odbyć na Hawaje, gdzie szum przejrzystych fal oceanu oraz powiewających na wietrze liści palm przeplata się z zapachem świeżutkich ryb i tropikalnych owoców. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o kuchni tego regionu, zachęcamy do dalszej lektury.

Kuchnia Hawajów jest równie bogata, co sama historia tego kraju. Pełna wpływu wielu kultur oraz składników z nich pochodzących. Już samo położenie wysp utwierdza w przekonaniu, że w tradycyjnych hawajskich potrawach można doszukać się smaków Japonii i Ameryki. Dodatkowo silną podstawą gastronomii regionu była dieta Polinezyjczyków, którzy jako pierwsi dotarli na Hawaje. To właśnie oni rozpoczęli uprawy kokosów, batatów, trzciny cukrowej i taro – głównego składniku pasty poli, po dziś dzień będącej bazą wielu hawajskich dań.

Nieco później, po odkryciu Hawajów przez kapitana Cooka, archipelag zaczęli osiedlać wielorybnicy oraz misjonarze z Europy i Ameryki, którzy także wnieśli tam część swojej kulinarnej tradycji, w tym składniki kuchni angielskiej oraz solone i suszone ryby wraz z procesem konserwacji ryb poprzez solenie.

Kolejni zaczęli przybywać na Hawaje robotnicy z Chin, Japonii, Korei, Portugalii oraz Filipin, stąd właśnie pojawiły się tam m.in. sos sojowy, kimchi, sashimi, wszechobecny ryż, wieprzowina, pomidory czy papryczki chilli.

Poza wpływami obcych kultur kuchnia Hawajów bogata jest w to, co najlepsze w regionie, a więc w świeżutkie ryby (głównie tuńczyk), owoce morza oraz soczyste tropikalne owoce. Gorący klimat sprawił, że tutejszy kucharze stali się ekspertami w komponowaniu orzeźwiających koktajli, zapobiegających odwodnieniu, a wszechobecne kokosy aż proszą o wykorzystanie ich do deserów.

My w naszym hawajskim menu wykorzystaliśmy takie tradycyjne potrawy, jak śniadaniowe poke, a więc wytrawna potrawka z ryżu, koktajl z owoców tropikalny, kurczak huli-huli, deser kokosowy haupia oraz hawajska zupa saimin.

2017-11-13