MEKSYKAŃSKA FIESTA W DOBREJ DIECIE – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Meksykański

Kolejna środa i kolejna podróż! Co powiecie na wyprawę do Meksyku? Wymalowane twarze przypominające czaszki, wszechobecne sombrera, głośni Mariachi, huk rozbijanych piniat czy okrzyki meksykańskich zamaskowanych zapaśników – to trzeba zobaczyć, a przepysznych meksykańskich potraw oczywiście skosztować! Jeśli jesteście fanami kultury tego regionu, w tym również sztuki kulinarnej lub jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o powszechnie uwielbianej kuchni Meksyku, ten artykuł jest zdecydowanie dla Was.

Kuchnia meksykańska opiera się na wpływach zamieszkujących w przeszłości ten kraj Indian oraz najeżdżających region hiszpańskich konkwistadorów. Wykorzystuje głównie rośliny strączkowe, w tym wiele odmian fasoli oraz kukurydzę i paprykę chili, której nie może tu zabraknąć. Równie popularne i zapisane w tradycji kulinarnej od wieków jest kakao, używane już w III w. p. n. e. przez Majów, a następnie przez Azteków. W każdym meksykańskim domu nie może także zabraknąć torilli, tacos, guacamole czy nachos.

W czasach przedhiszpańskich wykorzystywano wiele z obecnie popularnych składników, np. awokado, kukurydzę, pomidory, papryki, dynie, bataty, papaje, gujawy, wanilię, orzeszki ziemne czy słoneczniki, jednak co ciekawe nie hodowano zwierząt znanych w Europie. Jedynym źródłem mięsa były indyki oraz specjalna rasa psów. Przybyli w późniejszych czasach Hiszpanie docenili meksykańskie produkty, jednak z czasem zaczęli tęsknić za rodzimymi smakami - właśnie stąd w Meksyku pojawiły się m.in. cytrusy, trzcina cukrowa, zboża, popularne europejskie warzywa, owoce, przyprawy, wino, oliwa, masło, ser i bydło. Jedynie w kontekście sztuki kulinarnej można zatem uznać, że kolonizacja miała głębszy sens, ponieważ ze spotkania właśnie tych dwóch kultur powstało coś tak wspaniałego jak współczesna kuchnia meksykańska.

My natomiast w naszym dietetycznym meksykański menu postawiliśmy na tradycyjne guacamole i pastę z fasoli serwowane z chrupkim pieczywem, zupę pozole, tradycyjną fajitę z ryżem, koktajl a’la margarita oraz dietetyczne burrito z kurczakiem.

2017-11-20