WĘGIERSKA PODRÓŻ Z DOBRĄ DIETĄ – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Meksykański

Węgry to jeden z krajów, do którego Polacy podróżują najchętniej. Jesteśmy zatem przekonani, że kolejna środa z cyklu „Dieta z czterech stron świata”- Dzień Węgierski przypadnie Wam do gustu i przywoła wiele miłych wspomnień, być może znad Balatonu, a może z degustacji Tokaju w jednej z węgierskich tawern. Jeśli natomiast jeszcze nie byliście na Węgrzech, kto wie – możliwe, że przekonamy Was do podróży w to piękne miejsce …i chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o powszechnie uwielbianej kuchni Meksyku, ten artykuł jest zdecydowanie dla Was.

Kuchnia węgierska zaliczana jest do środkowoeuropejskich, prawdą jest jednak, że wyróżnia się spośród pozostałych pewnymi charakterystycznymi cechami, m.in. bardzo częstym wykorzystywaniem papryki w proszku w wersji słodkiej, ostrej lub wędzonej. Węgierska tradycja kulinarna to potrawy jednogarnkowe, podawane w czadrach przy głośnej cygańskiej muzyce, co stanowi jedno z najsilniejszych skojarzeń z tym krajem. Kuchnia Węgier jest także pierwowzorem wielu dań pochodzących z innych krajów europejskich, co bezpośrednio związane jest z jej atrakcyjnością i opisaną już powyżej specyfiką.

Umiarkowanie ciepły i dość suchy klimat umożliwiają Węgrom uprawę warzyw oraz owoców (w tym melonów i arbuzów), spośród których warto wyróżnić liczne uprawy winnej latorośli. Dlatego właśnie postawiono na produkcję wielu doskonałych rodzajów węgierskich win, m.in. powszechnie znanego i cenionego Tokaju. Węgierska tradycja kulinarna jest też bogata w czerwone mięso oraz drób, a dostęp do ogromnego jeziora Balaton oraz obecność rzek Cisa i Dunaj zapewniają mieszkańcom stały dostęp do świeżych ryb słodkowodnych.

Chcąc przedstawić węgierskie dania nie można zapomnieć o bograczu (tradycyjnej zupie gulaszowej), langoszu (placku pieczonym na oleju) czy halászlé (popularnej zupie rybnej), my jednak zdecydowaliśmy się na włączenie do naszego menu następujących węgierskich przysmaków, oczywiście w wersji dietetycznej: korozott czyli pasta z sera i papryki, gulaysleves, a więc tradycyjna zupa gulaszowa, bogracz, węgierskie ciasteczka serowe pogacze oraz naleśniki hortobagy.

2017-11-28