Przepis na:

Czekoladowe pancakes

Czekolada ma wyjątkowy smak i cudownie poprawia humor. Warto jednak pamiętać, żeby jeść jej zdrowszą wersję w postacji czekolady gorzkiej. Powszechnie uważana za doskonałe źródło magnezu, ma również inne zalety m.in. zawiera polifenole, które obniżają ciśnienie krwi. Zachowajmy jednak umiar, spożywając niewielkie ilości czekolady np. dodając ją do smacznych i zdrowych potraw jak czekoladowe pancakes. 

 


Składniki:

  • Jaja kurze całe - 120.00 g
  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu - 250.00 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30.00 g
  • Mąka pszenna, typ 500 - 210.00 g
  • Cukier - 60.00 g
  • proszek do pieczenia - 10.00 g
  • Kakao - 30.00 g
  • Sól biała - 2.00 g
  • Czekolada gorzka - 50.00 g
Obrazek


Wykonanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem posiekanej czekolady) zmiksować, a następnie otrzymaną masę delikatnie wymieszać z kawałkami czekolady. Smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza, obrócić go na drugą stronę i pozostawić na patelni jeszcze przez chwilę.

Życzymy smacznego! :)