Przepis na:

Mielone kotleciki

Kto z nas będących na diecie z utęsknieniem nie wspomina domowych kotletów mielonych podawanych zwyczajowo z ziemniaczkami i burakami. Dziś przedstawiamy Wam dietetyczną wersję kotlecików odchudzonych dzięki zastosowaniu pieczenia w piekarniku i wzbogaconych w porcję warzyw. My użyliśmy mięsa czerwonego, ale jeśli chcecie wersję bardziej fit, można użyć mielonego indyka. Kotleciki proponujemy spożywać z kaszą i gotowanymi buraczkami. 


Składniki:

  • Wieprzowina, szynka surowa - 400.00 g
  • Cukinia - 100.00 g
  • Por - 50.00 g
  • Cebula - 50.00 g
  • Koperek - 10.00 g
  • Pietruszka, liście - 10.00 g
  • Pieprz czarny - 2.00 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 30.00 g
  • Jaja kurze całe - 60.00 g
Obrazek


Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę podsmażyć na oleju, następnie dodać cukinię i drobno pokrojonego pora. Dusić jeszcze chwilę i dodać do mięsa. Zieleninę pokroić, dokładnie wymieszać z masą i formować kotlety. Kotlety piec w piekarniku w 180 stopniach.