Sekrety zdrowej diety

czyli zasada 7U według profesora Stanisława Bergera:

1. UROZMAICENIE

– w każdym posiłku, w miarę możliwości, powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup spożywczych (skrobiowe, mleczne, białkowe, tłuszczowe, warzywa i owoce).

2. UMIARKOWANIE

– jedzenie zgodnie z indywidualnymi potrzebami umożliwiające zachowanie odpowiedniej masy ciała.

3. UREGULOWANIE

– w miarę stała struktura i wielkość posiłków oraz zachowanie odpowiedniej częstotliwości i regularności ich spożywania.

4. UPRAWIANIE

– różnych form aktywności fizycznej (spacer, sport), które powinny być traktowane jako stały element życia codziennego, zwłaszcza przez osoby o siedzącym trybie pracy.

5. UMIEJĘTNE

– przygotowywanie potraw.

6. UNIKANIE

– spożywania nadmiaru tłuszczów (zwłaszcza zwierzęcych), soli i cukru.

7. UŚMIECH

– pomaga w zachowaniu zdrowia przez całe życie.