AMERYKAŃSKIE „ODCHUDZONE” SPECJAŁY W DOBREJ DIECIE – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Amerykański

Prawdopodobnie każdy z nas choć raz w swoim życiu zamarzył o pełnej wrażeń, kilkutygodniowej podróży po wszystkich stanach Ameryki. I nam ostatnio przeszła przez myśl taka właśnie przygoda, dlatego też postanowiliśmy choć na jeden dzień przenieść Was do USA, serwując nieco odchudzone, amerykańskie dania w ramach cyklu „Dieta z czterech stron świata”. Wyobraźmy sobie te wzgórza Hollywood w Kalifornijskim Los Angeles, przepiękne, niekończące się plaże Florydy, niezwykle ciekawy stan Waszyngton czy Las Vegas w Newadzie i nas, uśmiechających się do zdjęcia na ich tle. To byłby dopiero „big deal”!

Niejednokrotnie można spotkać się ze stwierdzeniem, że kuchnia amerykańska właściwie nie istnieje. W rzeczywistości bowiem z gastronomią Stanów Zjednoczonych kojarzymy głównie, popularny przecież nie tylko w USA, fast food, smażone, a przede wszystkim niezdrowe produkty. Stereotyp ten ukształtował się zresztą nie bez powodu – zza oceanu wciąż docierają do nas przekazy o dramatycznym wzroście otyłości, co bezpośrednio związane jest z miłością amerykanów właśnie do tego typu jedzenia. Dodatkowo należy wspomnieć o fakcie, iż to z Ameryki wywodzi się wiele restauracji szybkiej obsługi. Kiedy jednak postaramy się wyjrzeć za zasłonę powszechnych stereotypów zauważymy, że tradycja kulinarna Stanów Zjednoczonych to mieszanka dań pochodzących z wielu kultur, które przybyły tam wraz z imigrantami setki lat temu, co sprawia, że to właśnie dlatego tak trudno jednoznacznie opisać kuchnię USA.

Jedną z cech typowych dla kuchni amerykańskiej jest wtapianie się w jedność wielu potraw oraz stylów ich przyrządzania, pochodzących z różnorodnych regionów całego świata. Oczywiście zauważyć można pewną tendencję serwowania konkretnych dań w danej część USA, która zależna jest od miejsc migracji ludności z różnych części globu. Tak np. południe Stanów Zjednoczonych obfituje w potrawy kuchni francuskiej, meksykańskiej i afrykańskiej, ponieważ imigranci z tych miejsc podróżują właśnie do tego regionu Ameryki. Nieco inaczej jest z azjatycką tradycją kulinarną, która wywarła wpływ niemal na wszystkie stany. Wiele potraw amerykańskich ma zatem swoje korzenie np. w kulinariach Europy – hot dog oraz hamburger to modyfikacje dań niemieckich. Jak w każdym kraju, tak również w USA istnieje także podział kuchni w zależności od regionu i dostępnych w nim produktów. Zachodnie stany często serwują kukurydzę i wołowinę, w tym popularne steki, natomiast wschodnie wybrzeże Ameryki pełne jest miłośników ryb oraz owoców morza.

My postawiliśmy na odchudzone wersję popularnych dań z USA, a następnie stworzyliśmy z nich następującą kompozycję menu: bananowe pancakes z dodatkiem cynamonu podane z cipsami bananowymi i sosem czekoladowo-truskawkowym, sałatka cobb czyli sałatka z awokado, zielonym groszkiem i bobem podana z sosem szpinakowym, burger wołowy serwowany z puree ziemniaczanym z koperkiem oraz sałatką z białej fasoli, luizjańska zupa z kukurydzą oraz warzywne BBQ z batatem i pietruszką.

2018-01-10