BRAZYLIA ZAMKNIĘTA W PUDEŁKACH – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Brazylijski

Pozytywnie zmęczeni po opalaniu na słynnej plaży Copacabana wracamy do hotelu, aby się odświeżyć. Łyk doskonałej miejscowej kawy i od razu mamy energię na kolejne atrakcje. Przechadzamy się ulicami Rio de Janeiro, podziwiamy pomnik Chrystusa Odkupiciela górujący nad miastem. Jednak największa rozrywka dopiero przed nami – poznawanie smaków i aromatów Brazylii. Jesteście gotowi na kolejną środę z cyklu „Dieta z czterech stron świata”?

Brazylijska tradycja kulinarna ukształtowała się dzięki wzajemnemu oddziaływaniu wpływów europejskich, afrykańskich i indiańskich, które w połączeniu z uprawianymi na miejscu produktami stworzyły wyjątkową, unikatową kuchnię, słynącą między innymi z feijoada – gulaszu z czarnej, czerwonej lub brązowej fasoli, suszonego mięsa, kiełbasek i podrobów, uważanego za potrawę narodową. Indianie wykorzystywali w swej tradycji kulinarnej głównie maniok. Afrykańscy niewolnicy obecni na terenie kraju preferowali natomiast potrawy z fasoli i ryżu wzbogacone o olej palmowy. Europejczycy podróżujący do tego regionu z Portugalii, Włoch i Niemiec zabrali ze sobą ziemniaki, kiełbasy, makaron, sosy oraz piwo. Do tej mieszanki aromatów z całego świata co nieco od siebie dorzucili również Japończycy i Libańczycy, nic zatem dziwnego, że brazylijskie dania są tak zróżnicowane.

Nasza interpretacja smaków Brazylii przedstawia się następująco: kasza kukurydziana podana z buraczkami, marchewką, serem feta posypana szczypiorkiem i czarnuszką, brazylijska Caipirinha z dodatkiem śliwki, moqueca czyli gulasz rybny z cebulą, papryką na bazie mleka kokosowego serwowany z ryżem białym oraz surówką z kapusty białej i pekińskiej, ananasem, kukurydzą i natką pietruszki, brazylijski krem kakaowy posypany płatkami migdałowymi oraz feijoada czyli potrawka z fasoli pinto z kolendrą, cebulą, papryką posypana natką pietruszki.

2018-02-14