CHORWACKA UCZTA W DIETETYCZNYM STYLU – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Chorwacki

Zbliża się kolejna środa z „Dietą z czterech stron świata”. Tym razem pokażemy Wam malowniczą, ukochaną przez wielu, słoneczną Chorwację, pełną różnorodnych smaków i aromatów, począwszy od świeżych owoców morza i ryb, przez doskonałe chorwackie wina, aż po czarne risotto. Zapoznajcie się z tradycją kulinarną regionu i sprawdźcie, jakie chorwackie smaki, oczywiście w dietetycznym stylu, zdecydowaliśmy się zaserwować.

Kuchnię chorwacką zdecydowanie określić można jako prostą, co jednak nie ujmuje jej wspaniałego smaku, zróżnicowaną i czerpiącą z sąsiednich tradycji kulinarnych. Można również zauważyć wyraźne różnice pomiędzy chorwacką gastronomią znad Adriatyku, a więc z okolic wybrzeża oraz z głębi lądu. Ta pierwsza obfituje w ryby oraz poławiane na miejscu owoce morza, a także co ciekawe, w pizze i makarony, które przywędrowały do kraju z Włoch – sąsiada zza morza Adriatyckiego. Kuchnia z głębi kontynentu natomiast pełna jest dań środkowoeuropejskich, a więc duszonych i pieczonych mięsnych potraw, bardziej pożywnych i nieco cięższych niż na wybrzeżu.

Do najpowszechniejszych chorwackich dań z pewnością zaliczyć można burek - placek ze słonego ciasta, zazwyczaj z mięsnym farszem, czarne risotto z owocami morza, a także cevapcici czyli grillowane podłużne mięsne kotleciki często podawane z ajwarem – paprykowo-bakłażanową pastą. Chorwaci zarówno te, jak i wszystkie swoje dania lubią popijać doskonałymi winami, wyprodukowanymi na terenie ich kraju, w tym np. powszechnie znanym winem z półwyspu Peljesac o tej samej nazwie.

My do naszego chorwackiego menu zdecydowaliśmy się włączyć cevapcici podane z tradycyjnym ajwarem i pieczywem, chorwacką manestrę czyli regionalną zupę warzywną, polędwiczkę po Stubicku serwowaną z kaszą kuskus i chorwacką surówką z pomidora, ogórka i papryki, chorwackie ciasteczka z tradycyjnym figowym nadzieniem, a także regionalne zapiekane roladki z bakłażana z farszem z sera mozzarella i mięsem z kurczaka.

2017-12-13