DOBRA DIETA Z WIZYTĄ WE FRANCJI – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Francuski

Przechadzając się malowniczymi uliczkami o poranku czujemy zapach bagietek i croissantów, a mijając Wieżę Eiffla do naszych uszu dociera tradycyjna francuska muzyka. Przechodzimy obok targu, gdzie aromat doskonałych serów jest silnie wyczuwalny. Idziemy dalej do winnicy, tam czeka na nas degustacja najznamienitszych francuskich win, ale to jedynie początek naszej podróży śladami francuskiej tradycji kulinarnej, dlatego aby jeszcze lepiej poczuć klimat tego miejsca, zakładamy popularne bluzki w paseczki oraz czerwone apaszki i ruszamy dalej.

Kuchnia francuska uważana jest za najlepszą kuchnię świata. W przeszłości miała wpływ na kształtowanie się wielu tradycji kulinarnych innych krajów. To właśnie z Francji wywodzili się pierwsi mistrzowie kulinariów, choć dla wielu tutejsza gastronomia wciąż kojarzyć się będzie jedynie z żabimi udkami, ślimakami i serami. W rzeczywistości jednak kuchnia francuska jest niezwykle różnorodna, wykorzystuje produkty z danych regionów oraz składniki sezonowe – to właśnie przesądza o jej zróżnicowaniu. Każdy region tego kraju, jak np. Pikardia, Alzacja, Burgundia, Normandia, Bretania czy Prowansja może pochwalić się inną flagową potrawą, której smak wzbogacają jedne z najlepszych światowych win i serów.

Natomiast nasze francuskie menu prezentuje się następująco: naleśniki z serem kozim, porami i suszonymi pomidorami, sałatka nicejska z jajkiem, tuńczykiem, fasolką szparagową, oliwkami, kaparami i czerwoną cebulą z dodatkiem grzanek, wieprzowina po burgundzku serwowana z pieczonymi ziemniakami Boulangere oraz surówką z selera korzeniowego, orzecha włoskiego i jabłka, tarta z gruszką posypana morelami oraz gulasz warzywny Ratatouille z cukinią, papryką i bakłażanem z dodatkiem ciecierzycy.

2018-01-31