WĘDRÓWKA SZLAKAMI GRUZIŃSKICH AROMATÓW – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Gruzinski

Skuszeni wszechobecnymi odgłosami biesiady wchodzimy do klimatycznej tawerny, która jak się okazuje pełna jest niezwykle gościnnych tubylców, popijających wyjątkowe, znane już w świecie wino. Kieliszki pełne tego doskonałego trunku piętrzą się na stołach w towarzystwie wyśmienitych potraw, tradycyjnych pierożków, pieczeni, gulaszy czy wyróżniającego się wspaniałą jakością pieczywa. Zajmujemy jeden ze stolików przy oknie, by w przerwach od biesiadowania podziwiać roztaczający się za nim widok Batumi. Cieszymy się kolejną podróżą z cyklu „Dieta z czterech stron świata”, tym razem jest to wycieczka do Gruzji.

Jedzenie dla Gruzinów jest wyjątkowo ważne, nie tylko ze względów smakowych – to także kwestia tradycji. Biesiadowanie z rodziną i przyjaciółmi już od wielu, wielu lat stanowi obowiązkowy punkt w życiu codziennym Gruzinów. Jednak wracając do smaku gruzińskiej kuchni, zróżnicowany i łagodny klimat umożliwia uprawę wielu owoców i warzyw, w tym bakłażanów, melonów, arbuzów czy winogron, z których powstaje doskonałe gruzińskie wino, sławne już na cały świat. Hale w przepięknych górach to doskonałe miejsce dla owiec, dlatego też na stołach Gruzinów nigdy nie zabraknie sera owczego i baraniny. Dodatek orzechów, nasion granatu, octu czy czosnku do gruzińskich potraw przesądza o ich unikatowości, a jeśli do tego wszystkiego dołożymy doskonałe pieczywo np. placek chaczapuri czy pierożki chinkali, które rozsławiły gruzińską gastronomię, uzyskamy bogactwo niepowtarzalnych smaków i aromatów, czego zdecydowanie powinien spróbować każdy.

Gruzińskie menu według Dobrej Diety komponuje się następująco: chaczapuri w cieście francuskim, doszorwa czyli ciepło-zimny chłodnik na jogurcie, pieczony kurczak w sosie saciwi serwowany z puree ziemniaczanym z koperkiem oraz surówką z kapusty kiszonej na czerwono i selera naciowego, arkadija czyli mus z dyni z orzechami włoskimi posypany wiórkami kokosowymi oraz bakłażan faszerowany ryżem z warzywami z dodatkiem pestek dyni.

2018-02-21