HISZPAŃSKIE SMAKI W MENU DOBREJ DIETY – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Hiszpański

W kolejną środę z cyklu „Dieta z czterech stron świata” zabierzemy Was do słonecznej, kipiącej gorącym temperamentem Hiszpanii, gdzie spróbujemy doskonałych smaków tego wspaniałego kraju. Zapach wszechobecnych tapas zaostrzy nam apetyt. Po spacerze malowniczymi uliczkami wstąpimy do przytulnej restauracji serwującej paellę, gazpacho oraz sangrię, a wieczorem w jednej z klimatycznych piwniczek pozwolimy się porwać emocjom, oglądając pokaz ognistego flamenco. Zachęcamy do lektury całego artykułu, choć trochę przybliżającego wyjątkową tradycję kulinarną Hiszpanii.

Podobnie jak kulinaria innych rozległych państw, tak również Hiszpania posiada niezwykle zróżnicowaną oraz uwzględniającą wewnętrzny podział na regiony kuchnię. Różnice pomiędzy jadłospisami z oddalonych od siebie terenów wynikają tu przede wszystkich z dostępności danych składników oraz dopasowania sposobu odżywiania mieszkańców do warunków atmosferycznych, tak odmiennych w poszczególnych regionach kraju. W efekcie nie ma zbyt wielu cech wspólnych dla tradycji kulinarnej np. kuchni śródziemnomorskiej, a więc znad wybrzeża, potraw ludów pasterskich czy dań wywodzących się z tradycji morskich w Galicji. Opisując hiszpańską gastronomię należy zatem podzielić ją zgodnie z podziałem całego kraju – północ, południe, wschód i środek oraz Baleary i Wyspy Kanaryjskie.

Kuchnia Hiszpanii północnej obfituje w atlantyckie ryby oraz owoce morza, a także mleka i doskonałe hiszpańskie sery, których region ten jest producentem. W górach chętnie jada się również szynki i kiełbasy z fasolą, a częste opady deszczu sprzyjają wzrostowi kapusty, ziemniaków czy kukurydzy. Północ Hiszpanii, a szczególnie Asturia to także ojczyzna tradycyjnego jabłecznika.

Południowo-hiszpańska tradycja kulinarna to inaczej kuchnia andaluzyjska, pełna wpływów arabskich, takich jak różnorodne przyprawy, cytryny, pomarańcze, ryż, oliwki i winogrona. Nikogo nie zdziwi zatem fakt, że przyrządza się tu sosy wzbogacone o kminek i szafran, słodycze na bazie migdałów oraz mięsa z rożna. Jeśli chodzi natomiast o hiszpańskie tradycje z tego regionu, w kuchni powszechnie wykorzystuje się pomidory, papryki, ocet z wytwarzanego na miejscu scherry oraz smażone sardynki czy kalmary. Ciekawy jest fakt, że to właśnie z południowej Hiszpanii wywodzą się tapas – przekąski znane i uwielbiane w całym kraju.

Wschodnie krańce Hiszpanii opisuje się jako regiony śródziemnomorskie, wobec czego kuchnia wschodu również posiada wiele cech śródziemnomorskiej tradycji kulinarnej. Silny wpływ miały na nią ludy rzymskie i arabskie, dlatego też pomarańcze, ryż, oliwki, szafran i migdały występują tu wspólnie z owocami morza i produktami wytwarzanymi w górach. To właśnie we wschodniej Hiszpanii najchętniej jada się paellę – flagową potrawę tego kraju.

Kuchnię Hiszpanii środkowej często kojarzy się z dziczyzną, bażantami, kuropatwami i królikami, które należą do przysmaków tego regionu. Gdzieniegdzie jada się tu również żaby oraz liny. Szczególnie popularne są jednogarnkowe dania z fasoli czy grochu. Jeśli natomiast chodzi o desery, na szczególną uwagę zasługują toledańskie marcepany.

Wyspy Baleary również posiadają swoją własną tradycję kulinarną, która różni się nieco na każdej z wysp. Wspólną cechą jest natomiast łączenie smaków słodkich z ostrymi oraz wzbogacanie ich orzechami czy suszonymi owocami. Bazą większości dań są wieprzowina i warzywa. Co ciekawe to właśnie z Mao, stolicy Minorki wywodzi się majonez, podawany tu z rybami i owocami morza.

Kuchnia Wysp Kanaryjskich to połączenie tradycji kulinarnej Guanczów – pierwszych mieszkańców wysp oraz składników pierwotnie przywiezionych z innych kontynentów, tj. banany czy kukurydza. Kuchnia ta obfituje w kolorowe ryby, ziemniaki (najczęściej gotowane czy pieczone w mundurkach), sery i mięsa kozie oraz owoce i warzywa.

My nasze hiszpańskie menu zdecydowaliśmy się zbudować następująco: śniadaniowe pan con tomate, crema catalana czyli słodki krem kataloński, tradycyjna paella, sałatka z pomarańczami oliwkami cebulą i pomidorami oraz kasza kuskus z sosem pomidorowym i suszonymi figami.

2018-01-02