POSMAKUJ INDII Z DOBRĄ DIETĄ – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Indyjski

Przechadzamy się niezwykle ruchliwą ulicą, mijamy zdobione bramy świątyń, liczne targowiska pełne kolorowych, wyjątkowo aromatycznych przypraw. Naszą uwagę przykuwają kobiety malujące henną żmudne wzory na dłoniach i ich ubrania – we wszystkich kolorach tęczy. Gdzieniegdzie na murach i na ulicach dostrzegamy plamy kolorowego proszku, który pozostał tam po święcie Holi. W tą środę jesteśmy w Indiach, bo to właśnie tam przeniesie nas kolejne menu z cyklu „Dieta z czterech stron świata”.

Kuchnia indyjska, ze względu na ogromne terytorium Indii, cechuje się niezwykłą różnorodnością oraz mnogością dań. Dodatkowo na wspomnianą różnorodność wpływają także podziały etniczno-religijne, gdyż hindusi jako naród silnie wierzący często łączą określony sposób odżywiania z danym nurtem religijnym. Niezależnie jednak od regionu czy ideologii, wspólnym mianownikiem dla wszystkich rodzajów indyjskiej gastronomii jest wyjątkowo częste wykorzystywanie przypraw. Prócz tego różnice są jednak tak silnie zauważalne, że wielu ekspertów oraz sami mieszkańcy Indii mówią o terminie „kuchnia indyjska” jak o nieprecyzyjnym i bardzo ogólnym. W rzeczywistości indyjską tradycję kulinarną podzielić można podobnie, jak strony świata – północną, południową, wschodnią i zachodnią.

Kuchnia północy w Indiach stanowi odzwierciedlenie silnych wpływów islamu, szczególnie muzułmańskich władców z dynastii Mogołów, którzy przez wiele wieków przyzwyczajali tutejszą ludność do łagodniejszych potraw pozbawionych mięsa wieprzowego. Z uwagi na rozpowszechnienie upraw pszenicy niezwykle często jada się tu podpłomyki, które doskonale pasują do mięsa baraniego, koziego oraz drobiu czy curry. Równie popularne w tym regionie są wszelkiego rodzaju chutneye, pikantne marynaty, kwaśne jogurty oraz herbata z mlekiem i cukrem. To właśnie kuchnia północy najczęściej serwowana jest w indyjskich restauracjach w Polsce.

Tradycja kulinarna południowych Indii ukształtowała się na religijnym zakazie spożywania wołowiny. Zakaz ów doprowadził do powstania niezwykle szerokiego wachlarza potraw wegetariańskich, które w tym regionie cechują się wyjątkową ostrością. Bardzo często dodaje się do nich ryż, mleczko kokosowe oraz jogurt, łagodzący nieco ostrość po całym posiłku. Na południu Indii chętnie sięga się po kawę, która jest zresztą uprawiana w tym regionie.

Indyjska kuchnia wschodu bardzo często wykorzystuje ryż, soczewicę oraz ryby, a także smażone placki, traktowane jak chleb. W tym regionie niezwykle popularne są również słodkie potrawy na bazie białego sera.

Zachodnia kuchnia Indii to przede wszystkim gastronomia bombajska, gdzie serwuje się m.in. bombajską chałwę czy kaczkę po bombajsku lecz z uwagi na obecność ogromnego portu w Bombaju, w tym właśnie miejscu przenikają się wszystkie regionalne tradycje kulinarne Indii. Inną zachodnią kuchnią tego kraju jest Goa, która nieznacznie różni się od gastronomii bombajskiej z powodu historycznych wpływów portugalskich katolików, którzy osiedlili się w tym regionie w XVI i XVII w.

My w naszym indyjskim menu z cyklu „Dieta z czterech stron świata” zdecydowaliśmy się uwzględnić następujące indyjskie potrawy: upma czyli kasza kukurydziana doprawiona na słono z zielonym groszkiem, papryką i cukinią, bataty w przyprawie panach phran, kurczak tandori serwowany z południowoindyjskim ryżem kokosowym oraz gudżaracką surówką z marchewki, mango lassi, chana dal czyli indyjska zupa z cieciorką, marchewką, szpinakiem i imbirem z dodatkiem gran masali.

2017-12-20