JAPONIA ZAWITAŁA DO DOBREJ DIETY – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Japonski

Z czym kojarzy Wam się Japonia? Nam przede wszystkim z przepięknie kwitnącymi drzewami wiśni, z górą Fudżi, licznymi majestatycznymi świątyniami, a także z doskonałą gastronomią, pełną wysokiej jakości, zawsze świeżych produktów, aromatycznych przypraw i sosów oraz kreatywności i dbałości o szczegóły. Tradycja kulinarna Japonii uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata, nic zatem dziwnego, że postanowiliśmy oprzeć o smaki tego regionu kolejne menu z cyklu „Dieta z czterech stron świata”. Gotowi na wycieczkę po kraju kwitnącej wiśni?

Na stole Japończyków nie może zabraknąć pałeczek, miseczki ryżu umieszczonej po lewej stronie oraz miski z zupą po prawej. Następnie dostawić można talerzyki pełne różnorodnych smaków i aromatów – dań z ryb, owoców morza, wodorostów, warzyw, z dodatkiem wyśmienitych sosów. Tradycyjny posiłek w Japonii zawiera bowiem 5 dań, z których dwa obowiązkowe to ryż i zupa, natomiast trzy pozostałe pozostają już kwestią wyboru. A wybierać zdecydowanie jest z czego, ponieważ kuchnia tego kraju odznacza się wyjątkową różnorodnością. Spożywane są zarówno dania w całości surowe (w tym również z ryb, jak tradycyjne sushi) - namasumono, dania gotowane w wodzie oraz na parze - nimono, dania grillowane na specjalnej podgrzewanej płycie – teppanyaki, dania mięsne podgrzewane na ruszcie – yakimono, dania typu tempura smażone w głębokim tłuszczu – agemono, marynowane warzywa podobne do znanych nam pikli – tsukemono, sałatki – sunomono oraz potrawy z ryżu – gohanmono.

My nasze japońskie menu postanowiliśmy skomponować następująco: tamagoyaki czyli placek z kapustą i pieczarkami, sałatka japońska z kalarepy, świeżego ogórka, marchewki, koperku z dodatkiem kiełek i sosu sojowego, wołowina po japońsku podana z czerwonym ryżem oraz surówką z kapusty pekińskiej i ogórka, tapioka z mango z dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym oraz zupa ramen z makaronem gryczanym soba , grzybami shitake posypana szczypiorkiem.

2018-02-28