WYPRAWA PO SMAKI NORWEGII – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Norweski

Kto nie chciałby poczuć świeżego, chłodnego powietrza na twarzy, podziwiając majestatyczne fiordy? Któż nie zakochałby się w uroczych, niewielkich, spiczastych domkach, przycupniętych u wybrzeży krystalicznie czystego jeziora? Na kim wrażenia nie zrobi spotkanie oko w oko z dumnymi reniferami i komu nie spodoba się kibicowanie skoczkom narciarskim, rywalizującym na jednych z najbardziej znanych obiektów na świecie? Krótko mówiąc, czy jest ktoś, kto nie miałby ochoty na podróż do Norwegii? My zdecydowanie chętnie się tam udamy, bowiem kolejna środa w ramach cyklu „Dieta z czterech stron świata” pełna będzie smaków tego wspaniałego kraju.

Norweska tradycja kulinarna to przede wszystkim wyśmienite, świeże ryby, wysokiej jakości warzywa, zboża, jagnięcina czy mięso z renifera i jagody. Kraj tej posiada jedną z najdłuższych linii brzegowych na świecie, nic zatem dziwnego, że ryby zostały tutaj wymienione na czele. Norwegowie przyrządzają je w najrozmaitszych odsłonach, jednak to przede wszystkim suszony dorsz kojarzony jest silnie z Norwegią. Najbardziej znane gatunki z tego regionu to łosoś i dorsz arktyczny. Obecność lasów sprzyja zbiorom jagód i innych dzikich owoców, z których powstają zarówna dania słodkie, jak i wytrawne. Puszcze to nie tylko źródło malin czy borówek, w sezonie łowieckim bowiem wielu Norwegów wybiera się na polowania po dziczyznę – łosie, renifery, jelenie, jednak najczęściej wykorzystywanym mięsem w tym kraju wciąż pozostaje jagnięcina. Mięso, podobnie jak ryby, często poddaje się suszeniu, dzięki czemu uzyskuje się niezwykle charakterystyczny smak. Obecnie kuchnia Norwegii łączy w sobie tradycyjne składniki i aromaty z nowoczesnymi technikami. Krytycy kulinarni od dawna doceniają tutejszych szefów kuchni oraz ich umiejętność wykorzystywania lokalnych, sezonowych produktów.

My w naszym menu postanowiliśmy wykorzystać następujące norweskie potrawy: rømmegrøt czyli kasza manna na mleku kokosowym, zupa cebulowa po norwesku, kjøttkaker czyli kotlet z wołowiny w sosie pieczeniowym serwowany z białym ryżem oraz surówką z marchewki i zielonego groszku, norweski deser jabłkowy oraz lapskaus czyli gulasz warzywny z marchewką, porem, selerem posypany natką pietruszki.

2018-02-07