DIETA W WIETNAMSKIM STYLU – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Wietnamski

Kolejna nasza podróż z pewnością ucieszy miłośników kultury i kuchni wschodu, wybieramy się bowiem do Wietnamu! Tam spotkamy sprzedawców w spiczastych kapeluszach, którzy zachęcają przechodniów do zakupów przy swoich stoiskach pełnych azjatyckich smaków i aromatów. Zobaczymy stosy sajgonek, ogromne garnki z zupą Pho oraz naleśniki Bahn xeo. Zainspirujemy się wietnamską gastronomią, a następnie przeniesiemy ją do menu Dobrej Diety, a dokładniej do kolejnego jadłospisu z cyklu „Dieta z czterech stron świata”.

Kuchnia wietnamska kojarzona jest z chińską tradycją kulinarną i słusznie, bowiem kultura tych dwóch państw nieustannie przenika się już od wielu wieków. Wietnamczycy, podobnie jak Chińczycy, posługują się pałeczkami podczas posiłku, a ich głównym składnikiem pożywienia jest ryż, którego alternatywą są różnego rodzaju makarony. Niezwykle często i chętnie jadają również kaczkę czy wieprzowinę, a także wszelkiego rodzaju kiszonki zwane „do chua”, co ciekawe popularny jest również kiszony arbuz. Położenie geograficzne z kolei zapewnia mieszkańcom Wietnamu stały dostęp do świeżych ryb i owoców morza, które stanowią ważny składnik kuchni tego regionu. Od gastronomii chińskiej natomiast odróżnia ją używanie sosu rybnego zamiast sojowego oraz wykorzystywanie świeżych warzyw, w tym sałaty.

Na obecny stan kuchni wietnamskiej mieli również wpływ francuscy kolonizatorzy, którzy przebywali na terytorium Wietnamu ok. 1960r. To właśnie od Francuzów Wietnamczycy dowiedzieli się jak przygotowywać ciasto francuskie z serem, poznali pomidory, szparagi, zaczęli uprawiać kawę, produkować wino oraz wykorzystywać masło, mleko, śmietanę, ziemniaki czy chleb.

Przygotowując nasz Dzień wietnamski z cyklu „Dieta z czterech stron świata” czerpaliśmy z tradycyjnych wietnamskich dań, dlatego też w naszym menu znalazły się: kurczak w sosie sriracha podany z warzywami do chua, sajgonki z warzywami i makaronem ryżowym serwowane z sosem słodkie chilli, wołowina po wietnamsku podana z makaronem ryżowym w sosie słodko-ostrym oraz azjatycką surówką z białej kapusty, owoce w syropie po wietnamsku czyli ananas, grejpfrut, czerwone winogrona, mandarynki i liczi gotowane z miodem w winie oraz zupa hanoi z wieprzowiną.

2017-12-07