PODRÓŻ PO WŁOSKICH SMAKACH Z DOBRĄ DIETĄ – Z CYKLU "DIETA Z CZTERECH STRON ŚWIATA"

Dzień Włoski

Czas na dziesiątą już z kolei środę z Dietą z czterech stron świata. W tę podróż zabierzemy Was do słonecznej Italii, gdzie przepłyniemy się wenecką gondolą, przespacerujemy pięknymi plażami Sardynii, zwiedzimy Koloseum, a przede wszystkim skosztujemy wyśmienitych, uwielbianych przez wszystkich włoskich smaków. Gotowi na prawdziwą avventura italiana?

Kuchnia włoska wskazywana jest jako druga najpopularniejsza europejska tradycja kulinarna, tuż obok kuchni francuskiej. Wyróżnia się przede wszystkich wykorzystywaniem wielu różnorodnych przypraw, parmezanu oraz świeżych warzyw, w tym oczywiście w dużej mierze pomidorów. Każdy Włoch posiada w swoim domu także czosnek, oliwę z oliwek czy oliwki, którymi często doprawia zarówno mięso, jak i ryby oraz owoce morza. Włoska sztuka kulinarna bazuje również na sezonowych produktach, dzięki czemu cechuje się wyjątkowym zróżnicowaniem. W zależności od regionu Italii na talerzach może znaleźć się inny produkt – na północy chętnie jada się ryż oraz polentę okraszone masłem, natomiast na południu mieszkańcy przyrządzają różnego rodzaju makarony z dodatkiem oliwy z oliwek. Jeśli chodzi natomiast o włoskie popisowe dania, każdy z 20 regionów tego kraju posiada własną flagową potrawę. Tak np. Florencja to kolebka befsztyków, Sycylia słynie z deserów, Turyn zaś z dań z drobiu, Bolonia to ojczyzna sosu Bolognese, Neapol tradycyjnej pizzy, a Emilia-Romania szczyci się faszerowanymi pierożkami. Mieszkańcy Italii są silnie związani ze swoją tradycją kulinarną, przestrzegając zarówno oryginalnych receptur, jak i pór posiłków. Typowy włoski posiłek musi się składać z antipasto - przystawki, primo piatto - zazwyczaj pasty lub innego dania mącznego i zupy; secondo piatto – głównego dania mięsnego i sałatki, a także deseru.

Nasze dietetyczne włoskie menu natomiast składało się z razowej bagietki z grillowanym bakłażanem, pomidorem koktajlowym i błękitnym lazurem podanej na liściach rukoli z dodatkiem orzechów włoskich, chłodnika brzoskwiniowego z awokado i grzankami, razowego spaghetti all matriciana z szynką Prosciutto serwowanego z sałatką z pomidorów, ogórków kwaszonych i cebulki, dietetycznego tiramisu oraz pizzy na kalafiorowym spodzie z papryką, pomidorem, pieczarkami i zielonym ogórkiem.

2018-01-17