Przepis na:

Amerykańska zupa kukurydziana z chilli


Składniki:

  • Kukurydza, konserwowa - 800.00 g
  • Cebula biała, surowa - 300.00 g
  • Marchew, surowa - 100.00 g
  • Por, świeży - 100.00 g
  • Masło ekstra - 10.00 g
  • Imbir, korzeń - 1.00 g
  • Papryka chili, świeża - 1.00 g
  • Bulion warzywny - 800.00 g
  • Papryka chili, świeża - 100.00 g
brak obrazka


Wykonanie:

Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki pora i małą marchewkę. Chili pozbywamy pestek i kroimy jak najdrobniej. Imbir trzemy na tarce. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy (jeśli mamy imbir i chili w proszku – wystarczy posypać cebulę). Zalewamy całość bulionem. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszek, zostawiając trochę ziaren do dekoracji. Gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek. Dekorujemy jogurtem, który złagodzi ostry smak, posypujemy tartym żółtym serem i pozostałymi ziarnami kukurydzy. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub nachosami.